Van boekhouding naar horeca met een hart voor vrijwilligerswerk

22 mei 2024

Sinds 2014 is Mets (72) een toegewijde vrijwilliger bij Triade Vitree. Waar hij begon op de kinderboerderij, is hij nu meerdere dagen per week te vinden in de horeca bij Lunchroom Tante Truus en Het Eksternest. Voor Mets voelt het als een win-winsituatie: "Ik help anderen en krijg er een hele familie bij." Of het nu in de bediening is of bij de afwas, Mets geniet van het werken met mensen en het maken van een verschil in hun dagelijks leven.

Al in 2014 begon Mets als vrijwilliger bij De Stek in Almere. Inmiddels tien jaar verder en nog altijd is Mets meerdere dagen per week bij Triade Vitree te vinden. Niet meer op de kinderboerderij, maar in de horeca bij Tante Truus en Het Eksternest: “Ik was in die hele periode niet altijd voor Triade Vitree aan het werk, ik heb ook ‘pauze’ genomen tussendoor.”

Van boekhouding naar vrijwilligerswerk

Voorheen werkte Mets in een heel andere richting: “Ik was werkzaam in de boekhouding, maar sinds 2013 werk ik niet meer.” Hoe kom je dan tot de stap om zo’n andere kant op te gaan? “Bij de sportclub sprak ik een medewerker van Triade Vitree en hij heeft mij op weg geholpen binnen het vrijwilligersnetwerk. De doelgroep sprak mij heel erg aan en ik wilde graag iets betekenen voor een ander.” Dit voelt als een win-winsituatie: “Ik kan anderen helpen en ondertussen voelt het alsof ik een hele familie erbij heb. Dit laatste zal niet voor iedereen als iets positiefs klinken, maar ik vind het fantastisch!”

Onder de mensen zijn

Op dinsdag en woensdag is Mets de hele dag aanwezig bij Lunchroom Tante Truus en op zaterdag bij Het Eksternest. Dit zijn bijna ‘gewone’ werkdagen, maar zo voelt het voor hem helemaal niet: “Ik ga altijd met plezier die kant op. Het is fijn om onder de mensen te zijn. Samenwerken met de medewerkers is heel prettig. Zij zijn zo goudeerlijk en zeggen altijd waar het op staat, je weet wat je aan elkaar hebt.” Bij Tante Truus heeft Mets geen vast takenpakket, hij springt bij waar nodig is. Dat kan in de keuken zijn voor de afwas bijvoorbeeld en hij maakt de lunch klaar voor het team wanneer zij achter in de kantine in kleine groepjes eten. Maar het leukst vindt Mets het om in de lunchroom ‘op de vloer’ te helpen in de bediening. En daar zit ook een valkuil geeft hij toe: “Ik wil graag helpen, maar vaak help ik de cliënten juist door iets niet te doen en dat vind ik lastig. Ik ben hier nu al zo lang als vrijwilliger aan het werk dat ik precies weet hoe dingen werken en dan is het makkelijk om iets ‘even snel’ over te nemen en samen te doen. Maar ik moet juist niet te veel gaan doen!”  


Een gewone werkplek


Tante Truus is een gewone lunchroom geeft Mets aan, net als op andere plekken. Alleen de bediening is wat anders en dat hebben bezoekers niet altijd meteen in de gaten. “Sommige gasten die hier voor het eerst komen, weten niet dat we hier met een specifieke doelgroep werken in de bediening, maar na één bezoekje hebben ze het door. En dan komen ze terug! Het eten is lekker, de sfeer is goed en er wordt veel gelachen.” In de horeca is contact met bezoekers natuurlijk belangrijk, maar niet iedereen vindt dit altijd even prettig: “Er wordt altijd goed gekeken wie op welke plek gaat werken en dit wisselt per dag. Soms heeft iemand gewoon geen goede dag, dan wordt daar rekening mee gehouden. Er is aandacht voor iedereen als individu.” Wat Mets fijn vindt is dat hij zich kan inzetten voor anderen: “Het gaat me er niet om dat ik iets terugkrijg, het is voor mij logisch dat ik me inzet voor een ander. Met kleine dingen kun je iemand al helpen. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden om een cliënte te helpen met woordjes lezen, of herkennen. Zodat zij zelf op de kassa het woord ‘koffie’ of iets anders kan herkennen. Dit is iets kleins, maar geeft wel extra zelfstandigheid.”
Voor dit soort extra dingen is niet altijd ruimte naast de dagelijkse praktijk, maar ook zonder dit is Mets prima op zijn plek bij Tante Truus. “En bij Het Eksternest ook!” voegt hij toe. “Vanuit Triade Vitree krijgen vrijwilligers veel waardering. Eens in de zoveel tijd wordt er iets georganiseerd voor vrijwilligers, bijvoorbeeld een etentje. En je krijgt wel vaker een bedankje, zoals het kerstpakket. Altijd leuk om iets te krijgen en heel fijn om op die manier bedankt te worden! Maar de organisatie is groot dus ik zou eerder zeggen dat ik mij onderdeel van Tante Truus en Het Eksternest voel,” geeft Mets toe. En dat is voor hem meer dan voldoende!

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!