Van huiselijke zorg naar hartverwarmende hulp: Willemijns reis in de zorg

3 mei 2024

Willemijn, ooit thuisblijver, zocht een manier om naast haar gezinstaken iets betekenisvols te doen. Geïnspireerd om in de zorg te werken, maar onzeker over de richting, nam ze contact op met verschillende organisaties. Dit leidde haar naar Triade Vitree, waar ze in de ambulante hulpverlening en later bij woongroep Vermiljoen ervaring opdeed. Bij Vermiljoen vond ze haar roeping. Als vrijwilliger voelt ze zich een deel van een grote familie, ondersteunt ze de bewoners in hun dagelijkse bezigheden en viert ze zelfs hun persoonlijke mijlpalen. Haar verhaal benadrukt de waarde van vrijwilligerswerk in de zorg en de persoonlijke vervulling die het kan bieden.

Aan de slag als vrijwilliger

Als je door omstandigheden niet meer aan het werk kan en al langere tijd thuis zit dan vlieg je na een tijdje tegen de muren op. Hoewel Willemijn zich absoluut niet verveelde, wilde ze naast de zorg voor haar gezin toch ook weer iets bijdragen aan de maatschappij en van betekenis zijn voor een ander: “Ik wilde graag in de zorg werken, maar wist niet binnen welke tak. Toen heb ik een aantal organisaties gemaild om te vragen naar mogelijkheden.” Bij Triade Vitree kon Willemijn een tijdje meelopen met ambulante hulpverlening, waarna ze enkele maanden in Dronten bij woongroep Vermiljoen kennis kon maken met de zorg: “Dit laatste beviel zo goed dat ik bij Vermiljoen ben gebleven.”

Afwisseling

Vermiljoen is een grote locatie waar bewoners een eigen appartement hebben. Zij kunnen hier wonen en eventueel koken, maar hebben wel 24 uur per dag begeleiding vanuit Triade Vitree. Voor Willemijn voelt de locatie bijna als een soort familie: “Er is nu een vaste groep van twaalf bewoners die ik meestal elke week zie. Ze vragen naar je als je er een tijdje niet bent en ik word zelfs uitgenodigd voor verjaardagen.” Op de groep ondersteunt Willemijn met van alles en nog wat: “Op donderdag begeleid ik de muziekles voor bewoners, maar ik help echt waar nodig, ook op andere dagen als dat past.”

Dit zijn dan soms huishoudelijke taken zoals de afwas of samen met een bewoner kasten uitmesten en opruimen, maar ook bakken of koken in de gezamenlijke keuken. “Echte zorgtaken kan ik natuurlijk niet overnemen, ik heb geen achtergrond in de zorg. Maar op deze manier kan ik wel helpen en support bieden wanneer nodig.” Los van een vaste dagplanning kan er dus ook genoeg afwisseling zijn en gelukkig maar, lacht Willemijn: “Elke week alléén maar ‘Berend Botje’ aanhoren is ook niet leuk!”

Een vrijwilliger betekent veel voor een organisatie

Soms is het lastig om de capaciteit van een vrijwillige medewerker goed te benutten. Niet alle werkzaamheden op een woongroep kunnen opgepakt worden en soms verzand je daardoor in taakjes en klusjes uitvoeren. Dit heeft Willemijn ook ervaren in haar werk: “Soms is het wat onduidelijk wat nou precies wel en niet tot je takenpakket behoort. De communicatie verloopt dan wat warrig en waar je van de ene collega meer verantwoordelijkheid krijgt, vindt de ander dat lastiger.” Dit houdt Willemijn niet tegen om bij Vermiljoen te blijven werken: “Uiteindelijk is overal is wel wat, overal gaat er wel eens wat mis. Ik vind het fijn om hier iets te kunnen toevoegen en ik voel me zeker gewaardeerd. Dat je kunt praten over wat er speelt, is belangrijk en zo kun je samen kijken naar wat voor iedereen past.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!