22 mei 2024
Een paar keer per maand bezoekt Loïs (29) de woongroep aan de Bachweg in Almere, waar ze vroeger in vaste dienst was bij Triade Vitree en nu terugkomt als vrijwilliger. "Het feit dat ik iemand blij kan maken en direct de impact zie, maakt mijn dag," vertelt Loïs. Ze benadrukt dat vrijwilligerswerk niet alleen waardevol is voor de bewoners, maar ook voor haarzelf. "Het geeft zoveel energie en voldoening!"
Een peer keer per maand klopt Loïs aan bij de woongroep aan de Bachweg in Almere. Waar ze voorheen in vaste dienst was bij Triade Vitree, komt ze tegenwoordig terug als vrijwilliger. Negen van de tien keer staat er al iemand vrolijk op haar te wachten. Dat is de bewoner waarmee Loïs op pad gaat: “Soms gaan we de stad in voor een kop koffie, maar ook een wandeling of fietstochtje staat wel eens op de planning.” Voor de bewoner is het fijn dat hij even de deur uit kan, iets ondernemen los van de woonlocatie en dagbesteding: “Laatst had hij nieuwe kleding nodig. Dan spreken we af dat we samen kunnen shoppen. Maar hij heeft ook een lijstje met dingen die hij graag eens wil doen, heel klein soms zoals de hond uitlaten. Dat spreken we dan af voor een volgende keer!”
Samen op pad
Veel bewoners van de woongroep zijn mobiel genoeg om buiten te deur iets te ondernemen, maar voor grotere uitjes met meerdere bewoners is dit niet altijd even makkelijk te organiseren. Loïs ziet hierin een mooie rol voor haar, en andere vrijwilligers: “Nu is het één vaste bewoner met wie ik op pad ga, maar het lijkt me ontzettend leuk om te ondersteunen bij activiteiten voor meerdere bewoners.” Dat ze een zorgachtergrond heeft, is mooi meegenomen, maar dit is absoluut niet nodig voor dit vrijwilligerswerk: “Natuurlijk vraag ik of alles goed gaat als een toiletbezoek wat lang duurt en kan ik helpen als het nodig is, maar de échte zorgtaken die doe ik niet. Dat hoeft ook niet in deze rol. Ik ben er om iemand mee te nemen als een soort uitje, voor de gezelligheid.”
Meerwaarde voor een ander, maar ook voor jezelf
Loïs weet hoe de bewoners op de woongroep wonen, wat er te doen is en welke dingen ook soms niet. Daardoor kon ze hier als vrijwilliger heel gericht aan de slag: “Het feit dat ik met iemand gezellig naar buiten kan gaan, iets leuks kan doen en direct zie hoe die persoon dit ervaart en er blij van wordt, dat is zo mooi. Dat je ziet hoe iemand straalt, grapjes maakt en zich goed voelt, maakt echt mijn dag. En daarnaast vind ik het ook gewoon heel erg leuk!”
Vrijwilliger worden
Dit laatste is volgens haar dan ook belangrijk als je als vrijwilliger bij Triade Vitree wil werken: “Ik kan het iedereen zeker aanraden, maar je moet het niet zien als ballast, meer als iets waar je zelf ook wat uit kan halen, iets leuks. En het hoeven maar een paar uur per week of per maand te zijn waarmee je al zoveel voor een ander kunt doen – waar hebben we het dan over qua tijd en moeite?!” Er is voor iedereen passend vrijwilligerswerk zegt Loïs, ook al zien mensen vaak in eerste instantie vooral dingen die hen tegenhoudt: “Vaak denken anderen dat je de hele dag alleen maar spelletjes doet met cliënten, maar het kan echt zoveel meer zijn dan dat. En trouwens, voor sommige mensen is juist spelletjes doen de perfectie optie. Zo lang die match er maar is, met het werk inhouden én in mijn geval met de specifieke bewoner.”
Met die match zit het bij Loïs wel goed. Eén specifieke anekdote noemen, kan ze niet want het is gewoon altijd gezellig: “Vanaf het moment dat ik aankom, in de auto richting de stad en de rest van de dag worden er grappen gemaakt. Ik kan zo hard lachen om – ik noem hem maar even ‘mijn cliënt’. Het is echt altijd leuk en dat geeft zoveel energie!”