Video-interactiebegeleiding (Vib) nu ook gebruikt binnen gehandicaptenzorg

Op video zien wat je doet en zélf ervaren wat er beter kan. In de jeugdzorg werkt Triade Vitree al langer met video-interactiebegeleiding. Sinds kort gebeurt dat ook op twee woonlocaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Zes collega’s volgden daarvoor de opleiding tot video-interactiebegeleider. Een van hen is Arjan van Egmond, persoonlijk ondersteuner op de Gelderse Hout in Lelystad: “Video-interactiebegeleiding laat het zelfvertrouwen van medewerkers groeien.”

Hoe werkt video-interactiebegeleiding precies? Arjan (rechts op de foto) legt graag uit hoe je andere signalen kunt oppikken op deze manier. 

Analyseren

“Bij video-interactiebegeleiding maken we een korte video van een collega die een cliënt begeleidt bij een activiteit. Na afloop bekijken en analyseren we samen wat er gebeurt in de interactie. Omdat veel cliënten niet kunnen praten en kunnen aangeven wat ze wel of niet willen, moet je andere signalen oppikken.”

“Zo’n signaal zit vaak in hele kleine dingen. Dat kan een handgebaartje of een gezichtsuitdrukking zijn. Als je midden in je werk zit, valt je dat misschien niet eens op. Maar juist door er op een afstand naar te kijken en het beeld op belangrijke momenten stil te zetten, wordt dat veel duidelijker. Video-interactiebegeleiding zorgt voor heel veel aha-momenten en zelfinzicht. Doordat je cliënten beter leert begrijpen, kun je als begeleider een betere kwaliteit van zorg bieden.”

Angst voor oordeel

Voorafgaand aan de opnames houdt Arjan altijd een voorgesprek met de betrokken begeleider. “Vaak geven collega’s aan dat ze op zoek zijn naar handvatten om nog beter in te spelen op de cliënt. Tegelijkertijd is ook er de angst van ‘nu gaan ze me beoordelen’. Maar het gaat helemaal niet om het oordeel, maar om de positieve ervaring. We zetten juist óók het beeld stil bij alles wat er goed gaat. En kan de medewerker op een bepaald moment toch iets beter doen, dan hoef ik dat vaak niet te melden. Mensen zien het vaak zelf. Een beter leermoment is er niet.”

De reacties van de collega’s op de Gelderse Hout die tot nu toe deelnamen, zijn stuk voor stuk positief: “De meesten zagen er aanvankelijk tegenop, maar merken dat video-interactiebegeleiding eigenlijk heel leuk is. En ze halen er altijd wel iets uit. Sterker nog, je ziet hun zelfvertrouwen groeien.”

Meer video-interactiebegeleiders

Als het aan Arjan en de drie andere video-interactiebegeleiders op de Gelderse Hout ligt, gaan nog meer woonlocaties voor mensen met een verstandelijke beperking werken met deze methode: “Het zou mooi zijn als dit nog meer kan groeien. Dat begint natuurlijk met het opleiden van collega’s tot video-interactiebegeleider, maar uiteindelijk zal dat over de hele linie voor een kwaliteitsverbetering zorgen.”

Staat jouw ideale baan er niet tussen? 

Meld je aan voor een JobAlert en ontvang leuke vacatures in je inbox