Moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) is gedrag dat we niet meteen begrijpen. Het gedrag is bijvoorbeeld onverwacht of past in jouw ogen niet in de context. Soms kunnen mensen agressief zijn naar anderen of naar zichzelf. Met dit gedrag wil iemand vaak vertellen dat iets niet klopt, dat ze iets anders willen of dat hun leven niet verloopt zoals zij het willen. Cliënten die dit gedrag vertonen vinden soms niet de juiste woorden of durven zich niet uit te spreken. MVG is dan ook te zien als een vorm van communicatie van de cliënt.
Alle cliënten op een MVG locatie zijn geboren met een verstandelijke beperking. Naast deze verstandelijke beperking vertonen ze dusdanig complex gedrag dat intensieve begeleiding nodig is. Gedrag dat niet altijd even gemakkelijk te doorgronden is.
Werken met de doelgroep betekent dat je je heel goed bewust moet zijn van het feit dat hun houding en gedrag moeilijk te lezen zijn. De term wordt nogal eens verkeerd geïnterpreteerd. Niet alles dat je beleeft en ziet is logisch in de situatie die zich op dat moment voordoet.
Het is belangrijk de je heel bewust bent van doelgroep waarmee je werkt. Zoals een van de directeuren ooit zei: Het is topsport. Uithoudingvermogen en discipline zijn essentiële onderdelen. Het is een functie die niet bij iedereen past. Om vanuit de metafoor topsport te spreken: “ Ook al ben je een zeer goede amateur sporter, dan ben je nog geen topsporter.”
Omdat geen cliënt en zijn gedrag hetzelfde is, is het belangrijk dat je goed de vertaling kunt maken naar wat heeft iemand nodig. Zo kan een cliënt met een verstandelijk ontwikkelingsniveau van een kleuter een sociaal emotioneel ontwikkelingsniveau hebben van een baby dat hiermee totaal niet matcht. Is er een situatie waarin de stress toeneemt, kan dit tot gevolg hebben dat het sociaal emotioneel niveau keldert naar heel laag niveau.
Belangrijk is dat je acteert op wat er op dat moment nodig is en niet op wat je weet en verwacht maar wat je hoort en ziet. Je moet je dus goed kunnen verplaatsen in de situatie. Cliënten hebben vaak een rugzak vol bijkomstigheden, bijvoorbeeld, Diabetes, hechtingsproblematiek, epilepsie of autisme. Vaak ook omdat er een negatieve ervaring vanuit het verleden is ontwikkeld.
Ben jij iemand met humor en zelfreflectie die zijn of haar mannetje kan staan? Dan zijn we op zoek naar jou!
Ben jij de gemotiveerde collega die begeleiding en zorg op maat kan bieden?
Jij wordt enthousiast van een functie waar er écht persoonlijke aandacht is voor de cliënt en jou. Toch? Dan is deze unieke combi-functie de ideale va...