Iets betekenen voor kinderen zat er bij dit stel al jong in. In de Amsterdamse Bijlmer zette Godwin zich in als tienerwerker in de kerk, waar Raëshma een kinderclub leidde. Toen ze in 2015 met de jeugdclubs samen een musical moesten organiseren, sloeg de vonk over en bleken ze ook nog eens een gouden team, waarna ze de samenwerking nooit meer hebben opgezegd.
Het voordeel van eigen baas zijn is dat je de vrijheid en het budget hebt om snel dingen te kunnen realiseren die nodig zijn. Als wij zien dat een kind bijvoorbeeld meer hulp of bepaalde activiteiten nodig heeft, dan hoeven we dat niet eerst aan te vragen, dan regelen we dat gewoon. We zijn samen verantwoordelijk voor alles maar we verdelen de taken en de werkzaamheden. Ieder van ons is voor bepaalde kinderen in the lead. We delen alles met elkaar, zijn altijd over en weer op de hoogte. Je moet goed op elkaar ingewerkt zijn en van elkaar op aan kunnen.
De kinderen vinden het wel cool, zo’n jong stel, we zitten ook dicht bij hun leefwereld. Godwin heeft een aantal bekende rappers in zijn vriendenkring. “Dat is toch cool als die bij jou aan tafel zitten als kind”. Ook het verantwoord leren omgaan met social media is onderdeel van het dagelijks leven. Godwin heeft als influencer op social media een voorbeeldfunctie. Voor de kinderen een prachtig voorbeeld en het levert leuke en leerzame gesprekken op aan tafel. Daar worden de kinderen ook weer wijzer van.
Godwin: “Het is een uitbreiding en een beperking tegelijk. Voorheen ging ik altijd er op uit, zat ik overal op en in, legde overal contacten. Nu ligt de focus allereerst op wat de kinderen nodig hebben en daar omheen kijk ik wat er nog aan tijd overblijft voor andere dingen”.
Raëshma: “Ik leef niet meer voor mezelf maar voor ons gezinshuis. Ik vind het heel fijn om nu bewust voor deze kinderen te kunnen zorgen, te bieden wat zij nodig hebben. In de toekomst hoop ik dat we ook eigen kinderen krijgen maar nu eerst dit”.
Je moet je realiseren dat je geen liefdadigheidsmedewerker bent. Kinderen zeggen en doen van alles en dat gaat niet over jou. Het gaat niet om dankbaarheid, het is keihard werken. Je moet een innerlijke motivatie hebben en het niet zoeken bij wat je van de kinderen terugkrijgt. Jij hebt een voorbeeldfunctie, jij moet in huis op de dynamiek meebewegen, je moet scherp en oplettend zijn in wat je wel en niet toestaat. Heel goed inschatten wat wel en niet kan en ook waarom! En je eigen grenzen kennen en bewaken.
Oh ja hoor. Die halen we hier gewoon heen. Mijn tante komt soms heerlijk Surinaams voor ons koken. Onze vrienden hebben voor de kinderen die hier wonen ook een soort voorbeeldfunctie. We nodigen ze soms zelfs bewust uit omdat het voor de kinderen ook hun wereld vergroot als ze tijdens het eten gesprekken over allerlei onderwerpen meemaken.
Raëshma: “Het helpt als je zelf een beetje opgewekt bent, als je het glas eerder half vol dan half leeg ziet. Je moet allereerst doen wat jou energie geeft, wat je echt leuk vindt. Voor mij is dat nu dit werk, dit leven. Ik zoek af en toe ook bewust mijn rust, even alleen zijn, lekker met een boek. Godwin moet soms juist even uit zijn dak gaan, muziek keihard aan en lekker dansen. Zo hebben we ieder onze eigen manier en dat geldt ook voor de kinderen die bij ons wonen”.
De kinderen die bij ons wonen hebben allemaal hun eigen behoeften en we kijken
goed wat elk kind nodig heeft. Voor een jongen die hier nog niet zo lang woonde was in
het begin alles best overweldigend. We
vroegen hem of hij het fijn zou vinden om
alleen op zijn kamer te eten. Hij vond dat
heerlijk. Dan kun je wel zeggen ‘we eten hier
altijd samen aan tafel’ maar waarom? We
hebben geen regels om de regels maar kijken wat elk kind nodig heeft om zich hier zo
veilig en thuis mogelijk te kunnen voelen.
Het is maatwerk voor ieder kind.