Draag jij graag bij aan een kansrijke toekomst voor kinderen en jongeren?

Ben jij ondernemend en wil jij als opvoeder een inspirerend voorbeeld zijn? Zie jij kansen in plaats van problemen en wil jij graag actief bijdragen aan een hoopvolle toekomst voor kinderen en jongeren? Dan past gezinshuisouder worden misschien heel goed bij jou!

Wat moet je in huis hebben om gezinshuisouder te kunnen worden?

Gezinshuisouder is geen gewone baan in de zorg. Je woont op je werk en je zorgt, eventueel samen met een partner, voor enkele kinderen en jongeren gedurende een belangrijke periode in hun leven. Als gezinshuisouder ben je 24 uur per dag verantwoordelijk voor de opvoeding en begeleiding van kinderen met complexe vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op het gewone dagelijks leven maar tegelijk ook op het observeren, begeleiden en stimuleren van jeugdigen bij het opgroeien. Ieder kind heeft eigen doelen om aan te werken dit kan op alle gebieden zijn en vraagt flexibiliteit en oplossingsgericht kunnen werken.

Alleen, samen, fulltime of parttime

Er zijn vele variaties mogelijk. Veel van onze gezinshuisouders werken samen als stel of samenwerkingspartners, anderen kiezen er voor dat een van de twee een baan heeft buitenshuis. Gezinshuisouders werken vaak fulltime en soms ook in deeltijd. Gezinshuisouder worden is maatwerk. Graag kijken we samen met jou wat past bij jouw specifieke situatie en mogelijkheden.  

Wat zijn de criteria?

  • Een afgeronde, zorg gerelateerde HBO opleiding of MBO (minimaal niveau 4)
  • In bezit van een SKJ registratie of voornemend om deze te behalen
  • Kennis van en ervaring met relevante hulpverleningsmethodieken   
  • Je staat positief in het leven en denkt veelal in oplossingen  
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen en een goed inlevings- en acceptatievermogen  
  • Je bent creatief, stressbestendig en je kunt improviseren  
  • Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden 
  • Je staat open voor begeleiding/coaching en je kunt reflecteren op je eigen handelen

Stap voor stap

Gezinshuisouder worden verloopt via een zorgvuldig voorbereidingstraject op maat 

  • In een 1e oriënterend gesprek maken we een inschatting of er wederzijds enthousiasme en instemming is om samen de selectieprocedure        in te gaan. 
  • Na het oriënterend gesprek volgen er 1 of 2 casuïstiekbesprekingen met een gedragsdeskundige en een ambulant hulpverlener. Zo krijgen        wij een indruk van jouw pedagogische vaardigheden en je visie op de hulpverlening en begeleiding.  
  • Om een zo goed en breed mogelijk beeld te krijgen vragen we, in overleg met jou, referenties op. 
  • Om jouw specifieke talenten en aandachtspunten in kaart te brengen wordt er een competentietest afgenomen. 

De uitkomsten van dit onderzoek bespreken we samen met jou en een van onze gedragsdeskundigen.  Wanneer alle stappen positief zijn afgelegd, volgt een gesprek met de manager over de organisatorische kanten van het starten van een gezinshuis. Aan de orde komen onderwerpen als; de vorm van het gezinshuis, het aantal plaatsen en de huisvesting.