5 februari 2024
Voor een pedagogisch hulpverlener is geen week, zelfs geen dag gelijk. Ook Nienke Boerman ervaart dit en geniet daar bij Triade Vitree al ruim 20 jaar van.
Hoe ben je bij Triade Vitree terechtgekomen en wat houdt je werk in?
Als stagiair begon ik bijna 22 jaar geleden mijn carrière in de zorg. Ik liep stage op een dagbehandelingsgroep en weekend- en vakantieopvang. Van daaruit ben ik doorgegroeid en heb ik de organisatie zien fuseren en veranderen tot wat nu Triade Vitree is. Ik heb dus nooit ergens anders gewerkt!
Vervolgens werkte ik op verschillende behandelgroepen. Daar worden kinderen en jongeren opgevangen die 24-uursopvang en begeleiding nodig hebben. Soms waren zij in weekenden bij familie, maar de groep was de basis. Inmiddels ben ik al 16 jaar werkzaam op het trainingscentrum voor zelfstandigheidstraining.
Op mijn werklocatie zijn drie appartementen beschikbaar waar jongeren tussen gemiddeld 17 en 21 jaar grotendeels zelfstandig kunnen wonen. Wel is er 24-uursbegeleiding dus als medewerker draai je ook slaapdiensten en ben je ’s nachts aanwezig. Als je aan het werk bent, ben je verantwoordelijk voor de hele locatie op die dag en als persoonlijk begeleider heb je een of meerdere jongeren die je extra ondersteunt waar nodig. Je hebt wekelijks gesprekken met de betreffende jongeren en je werkt samen aan vastgestelde doelen en het vergroten van verschillende vaardigheden. Aangezien niet iedereen dezelfde mate van begeleiding nodig heeft, is dit altijd maatwerk waarbij je nauw samenwerkt met de regievoerder binnen het team en de gedragsdeskundige.
Hoe ziet dit maatwerk er in de praktijk uit?
Bij de start van mijn dienst neem ik altijd de overdracht en rapportages van mijn collega’s door zodat ik op de hoogte ben van wat er die nacht of dag gebeurd is. Het liefst lees ik dan ook mijn e-mails en check ik de agenda voor die dag maar soms is het nodig om bijvoorbeeld eerst een van de jongeren te bellen. Iemand die moeite heeft met structuur en afspraken en die eigenlijk al hier had moeten zijn. Als hij er uiteindelijk is, drinken we samen een kop koffie en maken we meteen de planning voor de rest van de week. ’s Middags spreek ik hem opnieuw en ’s avonds zal hij op de groep mee eten. Alle gemaakte afspraken zet ik in de rapportage zodat mijn collega’s weten dat ze deze jongere o.a. bij het eten kunnen verwachten en hem bellen als hij niet op tijd aanschuift.
Gezamenlijk avondeten is geen verplichting voor onze jongeren. Sommigen hebben vaste afspraken wat betreft koken en mee eten, anderen kunnen zich doordeweeks aanmelden voor de gezamenlijke maaltijd of zelf iets maken. Er wordt van iedereen verwacht dat ze in de weekenden zelfstandig koken en eten, maar ook hierin zie je het maatwerk terug; elke jongere heeft zijn eigen afspraken en ritme. Door deze individuele structuren heb je als begeleider veel ruimte voor ad hoc werkzaamheden. Loopt iemand vast bij het opstellen van de boodschappenlijst of is er op werk of school iets voorgevallen dan sta je snel klaar om te helpen of te luisteren.
Belangrijk is het dat je een match hebt met de jongeren waarmee je als persoonlijk begeleider samenwerkt. Zodat zij ook naar jou toe willen komen als ze iemand nodig hebben. Jongeren kunnen problemen en gedachten te allen tijde én met iedereen bespreken, ook jeugdhulpverleners die geen persoonlijk begeleider zijn. Maar er moet ook samengewerkt worden aan praktische doelen/onderwerpen zoals het doen van regelzaken tijdens de pb-gesprekken. Er moet dus wel een klik zijn, om op die manier ook samen wat gedaan te krijgen. Een werkrelatie opbouwen is dus belangrijk. Als die connectie er niet is, kun je hoog en laag springen, maar dan dring je niet door. In zulke gevallen zoeken we naar andere mogelijkheden; wat is er nodig zodat deze jongeren wél kunnen groeien en hoe pakken we dat aan.
Wat maakt jouw werk bij Triade Vitree zo leuk?
Zoals ik in mijn werk jongeren zie groeien heb ik dit zelf binnen Triade Vitree ook kunnen doen. Je krijgt de ruimte om door te leren en er wordt met je meegedacht over nieuwe mogelijkheden binnen je werkveld. Zo ben ik nu bezig met een Train de Trainer traject waardoor ik mijn werkzaamheden kan uitbreiden en (nieuwe) collega’s kan coachen.
Vanuit die positie is het geweldig om van dichtbij mee te maken welke stappen jongeren zetten en wat ik samen met mijn collega’s hierin beteken door er voor ze te zijn. Ik vind het ook een fijne leeftijdsgroep om mee te werken; je kunt echt samen sparren over wat nodig is en als een team kijken naar mogelijkheden en kansen. Natuurlijk is het hard werken en zijn er dagen waardoor je van slag raakt. Daar tegenover staan alleen zoveel mooie en betekenisvolle momenten dat ik me niet kan voorstellen ooit uit de zorg weg te willen.
Als dan weer eens een iemand van jaren geleden hier voor de deur staat, om even hallo te zeggen en te vertellen hoe goed het nu gaat na de zorg die we vanuit Triade Vitree hebben geboden dan bevestigt dat elke keer weer ik dat ik op de goede plek zit – voor mezelf én voor de jongeren!
Benieuwd naar wat jij kunt betekenen? Bekijk hier onze vacatures voor jeugdzorgwerkers.