25 april 2023
“Het is een intensief bestaan waar werk en privé door elkaar lopen. Tegelijkertijd krijg je er veel voor terug. Een kind ruimte geven waarin het kan herstellen en zich kan ontwikkelen geeft veel voldoening.”
Wanneer gaat een kind naar een gezinshuis toe?
Yolanda: “Wanneer ouders problemen ervaren in de opvoeding kan er ambulante hulp ingezet worden binnen het gezin. De ambulante hulpverlening is dan gericht op het verminderen van probleemgedrag en het versterken van opvoedvaardigheden. Toch gebeurt het soms dat kinderen niet meer thuis kunnen wonen. Vaak is er dan sprake van een opeenstapeling van complexe problemen op verschillende niveaus van functioneren. Je kunt daarbij denken aan een stagnerende ontwikkeling van het kind, gedrag of emotionele problemen maar ook aan problemen rondom het gezin en de opvoeding. Om kinderen de kans te bieden veilig maar vooral zo gewoon mogelijk op te groeien wordt steeds vaker aan een gezinshuis gedacht. Een gezinshuis biedt een stabiele opvoedsituatie waarbij kinderen zich met behulp van professionele gezinshuisouders zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Daarbij staat het belang van het kind voorop”.
Gezinshuisouders geven een kind weer ruimte en ontwikkelmogelijkheden
Vitree zoekt in de regio Flevoland en IJsselland nieuwe gezinshuisouders. Wat heb je eigenlijk nodig om gezinshuisouder te worden bij Vitree? Yolanda: “Soms ontstaat er vanuit pleegouderschap de wens om gezinshuisouder te worden maar we horen ook vaak dat mensen altijd al de droom hadden een gezinshuis te starten. Het is vaak een geleidelijk proces. Naast de juiste opleiding is het belangrijk je te realiseren dat het een intensief bestaan is waar werk en privé door elkaar lopen. Tegelijkertijd krijg je er veel voor terug. Een kind ruimte geven waarin het kan herstellen en zich kan ontwikkelen geeft veel voldoening”.
Wat is jouw rol binnen een gezinshuis?
Yolanda: “de gezinshuisouder is als professionele opvoeder verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het gezinshuis. Als gedragsdeskundige word je samen met een ambulant hulpverlener aan een gezinshuis gekoppeld en heb je een breed takenpakket waaronder diagnostiek, begeleiding en behandeling van kinderen maar ook het coachen van de gezinshuisouders en het stroomlijnen van contacten met het netwerk rondom het kind. Hoewel je wat meer op afstand bent betrokken bij de kinderen vind ik het belangrijk de kinderen ook echt te leren kennen. Dit betekent dat ik regelmatig in de gezinshuizen te vinden ben waar ik naast werkoverleg ook contact heb met de kinderen en jongeren zelf”
Hoe ziet je werkdag eruit?
Yolanda: “Mijn werkdagen zijn erg divers. Het observeren van gedrag, diagnostisch onderzoek, dossieranalyse, gesprekken en begeleiden van kinderen maken frequent deel uit van mijn werkdag. Maar om de kwaliteit van zorg binnen de gezinshuizen te borgen staat werkoverleg met gezinshuisouders en het lezen van rapportages standaard in mijn agenda. Ook het onderhouden van contacten met andere zorgspecialisten, (gezins)voogden, de eigen familie, school of dagbesteding is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Bij nieuwe aanmeldingen onderzoeken we samen of de behoeften van het kind en de kwaliteiten van het gezinshuis goed matchen. En hoewel ik graag een goede planning maak voor mijn werkdagen blijkt deze in de praktijk niet altijd haalbaar. De ontwikkeling van de kinderen staat voorop en het gebeurt dan ook regelmatig dat gezinshuisouders even bellen om een acute situatie te bespreken. En juist die betrokkenheid zorgt ervoor dat mijn werk elke dag een nieuwe uitdaging vormt”.
Wat maakt Triade Vitree uniek?
Yolanda: “Triade Vitree is er voor het kind. Binnen Vitree vinden we het belangrijk dat de begeleiding van gezinshuisouders en de kinderen zo optimaal mogelijk verloopt. Daarom koppelen we aan elk gezin twee begeleiders. Een gedragsdeskundige en een ambulant hulpverlener. Maximaal aandacht kunnen geven in het belang van elk kind – daar gaan we voor”